Hulp afweersysteem

Dagelijkse oefening afweersysteem.

door Driek van der Vet  acupunctuurpraktijk vanaf 1976.   De oosterse geneeskunde uit China ,Tibet, India, Korea en Japan zijn al duizenden jaren vertrouwd met energetische geneeskunde. Ze hebben hun waarnemingen en ervaringen beschreven  vastgelegd in teksten, tekeningen en symbolen en waardoor er een wetenschap ontstond vanuit het denken en voelen uit die beschavingen. Het begrip van een energielichaam is hier de normaalste zaak. In de laatste 150 jaar is er vanuit het westerse denken en voelen geleidelijk een openheid gekomen waardoor die waardevolle kennis toegang krijgt in onze opvattingen over ons functioneren in ziekte en gezondheid en hoe wij hiermee ziekte kunnen helen. Acupunctuur, ayurveda, reiki, yoga, aziatische kruidengeneeskunde, tai chi, qigong, jin shin jyutsu, acupressuur, touch for health, zen meditatie, tantra, oosterse verdedigingssporten, enz.enz. allemaal maken ze gebruik van bestaande natuurlijke principes en maken ze op een of andere manier gebruik van kennis van energetische verbindingen die in ons lichaam aanwezig zijn en die verbonden zijn met alle biologische functies.

 

Gebruik je handen.

Veel van die technieken en kennis kunnen we ook bij ons zelf toepassen om onze vitaliteit en gezondheid te bevorderen. 

Innerlijke houdingen  van zorgen, angst, boosheid, verdriet/rouw, piekeren, je uitsloven, schijn ophouden, kunnen de normale ritmes van ons lichaam  beïnvloeden of deze onderbreken. Deze houdingen uitademen helpt ons in evenwicht te komen zowel lichamelijk als spiritueel, mentaal / emotioneel. De houding van “zorgen maken” bijvoorbeeld kan de energie van de maag en milt verstoren en we kunnen indigestie, slapeloosheid, depressiviteit of lusteloosheid gaan ervaren. Door gebruik te maken van verbindingen die met je hand bestaan kan je jezelf helpen om de balans van alle orgaanenergie in ons lichaam te verbeteren of herstellen. Houd simpelweg je duim, vingers en palm om beurten vast. Doe dit elke dag gedurende enkele minuten per vinger. Of gewoon, als bij het bidden, je handen vouwen, de handpalmen tegenover of op elkaar helpt om tot jezelf te komen. Loskomen van de dagelijkse beslommering. Niet voor niets wordt deze houding al vanuit de oudheid bij het gebed gebruikt. 

Bijvoorbeeld: alle opgekropte of verborgen woede uit teleurstelling en machteloosheid maakt je ontvankelijker voor veel ziektes bijvoorbeeld kanker. De leverenergie heeft verbinding met handelen, beweging, stromen en een machteloze leverenergie doet stagnatie ontstaan. De middelvinger heeft een relatie met de lever-energie en gal-energie en kan bij het oplossen van woede een rol spelen. 

Je lichaam is een weerspiegeling, een stoffelijke uitdrukking van een energieveld. Ziekte, zwakte en disharmonie begint daar en werkt vandaar uit door in de stof. In dit energieveld lopen talrijke stromen en banen die met elkaar op verschillende manieren verbonden zijn. Op sommige plaatsen is die energiestroom vrij gemakkelijk te beïnvloeden. Die plaatsen functioneren een beetje als een schakelaar in een elektrische leiding deze plaatsen zijn bijvoorbeeld acupunctuurpunten. Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van ongeveer 400 punten die dubbelzijdig in en onder de huid aanwezig zijn. Op sommige plaatsen komen heel veel verbindingen samen als een soort kruispunten. Vanuit zo'n gebied kan je een heel breed gebied bereiken. Enkele van die punten zijn heel goed door gewoon handoplegging te beïnvloeden zonder dat hiervoor een speciale aanleg nodig is. Het zijn de punten die bij Jin Shin Jyutsu (JSJ) gebruikt worden. Ontkleden is niet nodig, enkele lagen kleding op de huid is geen enkel probleem bij de toepassing van deze punten.

 

Hierboven een kaart van de belangrijkste JSJ punten die gebruikt worden. De lokatie is niet zo kritisch als je met je vingertoppen of handpalm die je gebruikt binnen een paar centimeter van het punt zit is er al een werking. Wat gevoelige mensen kunnen vaak al snel zelf aanvoelen of ze goed zitten hier geldt ook: al doende leert men. Hier kan ik alleen maar zeggen probeer het eens serieus want de praktijk wijst uit dat het werkt. Je kan deze methode bij jezelf toepassen en bij anderen.

Jin Shin Jyutsu (JSJ) is een helende kunst die kan worden toegepast op jezelf of op anderen. Het is gebaseerd op ons natuurlijke aangeboren vermogen om onze levensenergie in balans te houden en optimale gezondheid te verwerven om stress, vermoeidheid, verwonding en ziekte te overwinnen. De principes van Jin Shin Jyutsu waren goed bekend in oude tijden. In het begin van de 20ste eeuw begon Jiro Murai, een Japanner uit een lange lijn van medici, deze oude mysteries te ontcijferen. Hij heeft ook de naam voor deze techniek bedacht. Zijn Japans-amerikaanse leerling Mary Burmeister (gestorven 1985) heeft deze kunst in het westen gebracht en tegenwoordig begint men dit al overal in de wereld met succes te gebruiken.

Dagelijkse oefening voor de algemene conditie en de afweer.

Er bestaat in het energieveld een soort centraal kanaal van waaruit alle energiebanen hun energie ontvangen deze centrale stroom heeft is op een aantal punten goed te beïnvloeden met handoplegging. Voorwaarde is dat de oplegging minimaal 2 - 5 minuten per punt gebeurd. Deze oefening kan je het beste liggend doen bijv. s morgens in bed. Beter effect krijg je door 2 punten met je handen als het ware door te verbinden. Ze vormen samen zo een kabel waar de energie door kan stromen. De punten in dit kanaal hebben een duidelijke invloed op de tegenwoordig algemeen bekende energie chakra's.

Oefening: Je mag er bij liggen of zitten als het maar gemakkelijk voelt.: 

1.Houd je rechterhand op je kruin deze blijft op je kruin tot de laatste houding en breng nu je linkerhand op je voorhoofd net boven je neus. 2-5 minuten.

2.Breng je linkerhand naar het puntje van de neus. 2-5 minuten. 

3.Breng je linkerhand naar kuiltje van je hals. 2-5 minuten. 

4.Breng je linkerhand naar het midden van je borstbeen. 2-5 minuten. 

5.Breng je linkerhand naar de onderkant van het borstbeen. 2-5 minuten. 

6.Breng je linkerhand ongeveer 2 cm boven de navel of op de navel. 2-5 minuten. 

7.Breng je linkerhand op de bovenrand van je schaambeen. 2-5 minuten. 

8.Laat nu de linkerhand bij het schaambeen en breng je rechterhand achter naar je stuit. 2-5 minuten. De rechterhand mag ook met de rug omhoog naar je stuit..

 

Haal die last van je schouders.

JSJpunt 11 + JSJpunt 25

Een greep die je dagelijks kan doen om je spanning en lading weg te nemen. Goed om de dag mee af te sluiten. Een algemene greep die in heel veel situaties en lichamelijke klachten verlichting kan brengen is het JSJpunt  11 achter bij de nek. Dit punt 11 verbinden met je handen met JSJpunt 25 onder je bil (je zitbeentje) en daarna dit JSJpunt 11 met je handen verbinden met JSJpunt 15 op je lies. Zie de punten op het kaartje boven op deze pagina.

Voor de rechterkant van je lichaam: Linkerhand onder aan de nek op JSJpunt 11 rechts + rechterhand onder de bil op JSJpunt 25 rechts (ga er op zitten). 2 -5 minuten. Linkerhand op JSJpunt 11 rechts + rechterhand op de lies JSJpunt 15 rechts. 2-5 minuten.

Voor de linkerkant van je lichaam: Rechterhand onder aan de nek op JSJpunt 11 links + linker hand onder de bil op JSJpunt 25 links. 2-5 minuten. Rechterhand onder aan de nek op JSJpunt 11 links + linkerhand op de lies JSJpunt 15 links. 2-5 minuten.

Iedere stap 2-5 minuten of langer. Geeft ruimte in je systeem waardoor de energiestromen gemakkelijker vanzelf in balans kunnnen komen.

 

Het immuunsysteem. Griep, koorts, gevolgen chemotherapie.

pak JSJpunt 3 bij het schouderblad als JSJpunt 11 maar grijp wat verder omlaag met de vingers tot rand van schouderblad

Griep, koorts (ook Coronabesmetting) bestrijden we met JSJpunt 3 bij het schouderblad,  20 minuten vasthouden met je vingertoppen  eerst de ene zijde daarna de andere zijde behandelen eventueel dit als greep combineren met JSJpunt 15 in de lies. Je kunt er lekker bij gaan liggen of zitten. Deze greep werkt ook als een soort antibiotica bij alle ontstekingen

Voor de ondersteuning van het immmunsysteem is het JSJpunt 13 op de borst zowel links als rechts heel belangrijk. De volgende oefening ondersteunt je incasseringsvermogen en bevordert het herstel van de gevolgen van alle soorten trauma's en stress, gevolgen van chemotherapie.

1.Verbind de beide JSJpunten13 als links en rechts tegelijkertijd met gekruiste handen op de borst. 2 -5 minuten.  

2. Houd de rechterwijsvinger vast met de linkerhand. 2-5 minuten Houd dan de rechterpink vast met de linkerhand. 2-5 minuten.

3. Herhaal stap 1. 2-5 minuten

4. Houd nu de linkerwijsvinger vast met de rechterhand. 2-5minuten. Houd dan de linkerpink vast met de rechterhand 2-5minuten.

5. Herhaal stap 1. 2-5 minuten

Verder kan het dagelijks vasthouden van je vingers helpen om de orgaanenergie in balans te houden en vastgehouden emoties los te laten, je de mogelijkheid geven om ‘het beste te zijn dat je kunt zijn’.

Door deze eenvoudige zelfhulpmiddelen te gebruiken kun je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid en welzijn en jezelf versterken om te kunnen omgaan met de dagelijkse spanningen en uitdagingen van het leven.

Wil je deze pagina als Pdf bestand ontvangen stuur dan even een mail naar driekvdvet@gmail.com  met vernelding "' hulp afweersysteem"" 

In de webwinkel  kan je binnenkort andere uitgebreide JSJbrochures uitzoeken over het immuunsysteem en andere problemen. Deze kan je bijna gratis uitzoeken bij een bestelling van onze artikelen en deze wordt als Pdf bestand per email naar je toegestuurd. Je kan zo een energetische JSJ huisapotheek opbouwen voor veel lichamelijke ongemakken en pijn.